Η Μουσική, τα Τραγούδια και οι Χοροί της Ικαρίας

μουσικη τραγουδια ικαριαςΟ Καριώτικος χορός / μουσική του με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του είναι ο κατ΄ εξοχήν χορός της Ικαρίας, χορεύεται ομαδικά και η αρχή του (δηλαδή πότε πρώτο-χορεύτηκε) είναι απροσδιόριστη. [Πότε ακριβώς ήτανε αυτή η αρχή, πώς ξεκίνησε, τον φέρανε επισκέπτες σε κάποια αρχική του μορφή, δηλαδή καμία σούστα από την Κρήτη ή κανένα είδος συρτού από τα γύρω νησιά, οι ντόπιοι ναυτικοί, ή γεννήθηκε επιτόπου (παιδί της τσαμπούνας είναι άγνωστο)].

Για μένα προσωπικά που έχω ζήσει όλη μου τη ζωή έξω από την Ελλάδα, και θα έλεγα το ίδιο για όλους τους ξενιτεμένους Καριώτες, ο Καριώτικος χορός ήτανε πάντα η αποκορύφωση όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων, είτε αυτοί ήτανε γάμοι, ονομαστικές εορτές ή και άλλες εκδηλώσεις πιο γενικού χαρακτήρα. Χορεύοντας Καριώτικο χορό βρισκόμαστε ξανά στο νησί μας με τους συγγενείς και τους παιδικούς μας φίλους. Εμείς στο Φ.Ι. που είμαστε πρώτα απ΄ όλα μια πολιτιστική / μορφωτική οργάνωση μας ενδιαφέρει ο χορός αυτός με τις χαρακτηριστικές μελωδίες και τις πολλές μελωδικές παραλλαγές του όχι μόνο να μη χαθεί, αλλά και οι αλλαγές που αναπόφευκτα έρχονται να τον εμπλουτίσουν μελωδικά χωρίς να αλλάξουν τη βασική μορφολογία / δομή του. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Εσείς που γνωρίζετε την ιστορία και εξέλιξη της Δημοτικής μας Μουσικής τι μπορείτε να μας πείτε γύρω από αυτό το θέμα.

Σήμερα παρατηρείται μια “κωδικοποίηση” ή “τυποποίηση” του Καριώτικου χορού, και εδώ μιλάω πιο πολύ για το πώς χορεύεται και πιο λίγο για τη συνοδεύουσα μουσική. Ευτυχώς μερικοί από τους λίγους εναπομείναντες λαϊκούς μουσικούς εξακολουθούν να αυτοσχεδιάζουν πάνω στις διαχρονικές βασικές μελωδίες της μουσικής του. Μήπως θα πρέπει να γίνει μια πιο συστηματική ηχογράφηση όλων των τοπικών παραλλαγών – και τις παραλλαγές των διαφόρων οργανοπαιχτών – και μετά να γίνει η καταγραφή της μουσικής από μουσικολόγους σαν και σας, ώστε η μουσική του Καριώτικου να μαθαίνεται πιο εύκολα, προπαντός από τους μαθητές των ωδείων;

Θεμιστοκλής Φ. Σπέης

Σημείωση: Πρόλογος: Χρήστος Σταυρινάδης. Χαιρετισμοί: Δήμαρχος Ραχών Νίκος Ρουζίνος, Πολιτιστική Επιτροπή Συλλόγων Ικαρίας. Εισαγωγικές παρατηρήσεις γύρω από τον ικαριώτικο χορό: Χρυσούλα Φραδέλου.

135 σελίδες

Εκδότης: Παπαγρηγορίου Κ. – Νάκας Χ.
Έτος Κυκλοφορίας: 2003

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά με το Φεστιβάλ Ικαρίας

Νέα - Ανακοινώσεις

Εκδόσεις

Άρθρα