Πολιτισμός και Παράδοση η έγνοια μας!

παραδοσιακα πανηγυρια ικαρια
Με πρωτοβουλία των Ικαριακών Δρώμενων- Φεστιβάλ Ικαρίας υπεβλήθηκε πρόταση που θα βοηθήσει την προβολή και την ανάδειξη ενός πολύ σημαντικού στοιχείου του Πολιτισμού της Ικαρίας, που είναι τα Ικαριακά Πανηγύρια.
Όπως κατατέθηκε η πρόταση για τα Ικαριακά πανηγύρια και κατ΄ αρχήν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως σημαντική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχθεί είναι :
Τα πανηγύρια στην Ικαρία ήταν και εξακολουθεί να είναι βασική έκφραση μιας αποκλεισμένης κοινωνίας σε παλιότερους καιρούς, ένας τρόπος επικοινωνίας των μελών της όπως επίσης συνδεδεμένο με την υλοποίηση κοινοφελών έργων της κοινότητας. Στα πανηγύρια επιβίωσαν: ο καριώτικος χορός, τραγούδια που έχουν συλλεχθεί από τον Αλέξη Πουλιανό υποκρύπτοντας την επιβίωση του θεάτρου και παλαιών θρύλων σε αγροτικές κοινωνίες.
Πιστεύουμε ότι η αξία αυτού του χαρακτηρισμού από το Υπουργείο θα αποδώσει σημαντική αξία τόσο στη διατήρηση του χαρακτήρα του πολιτισμού του νησιού όσο και θα βοηθήσει στην διαφήμιση και αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πολιτιστικού στοιχείου για την ανάπτυξη του νησιού. Στα υπ’ όψη ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη δημιουργία ντοκιμαντέρ και βιβλίων με άλλα θέματα που ήδη έχουν εγκριθεί για τη σχετική προβολή τους διεθνώς.
Με αυτό το σκεπτικό καλούνται οι φορείς που μετέχουν αλλά και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στη καλύτερη διαμόρφωση, μετά από διάλογο, της τελικής πρότασης ώστε αυτό να υλοποιηθεί με τον ανάλογο αντίκτυπο για το μέλλον της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Δυστυχώς η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί με τον κορωνοϊό μας έχει εμποδίσει να προχωρήσουμε μέχρι σήμερα όπως θα έπρεπε. Έχουμε ζητήσει παράταση για την υποβολή και αναμένουμε απάντηση. Οπότε πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς ώστε να είμαστε έτοιμοι στο τέλος Μαΐου.
Το θέμα υπεβλήθη στον Δήμαρχο Ικαρίας με την παράκληση όπως προωθηθεί ως κατεπείγον προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πετύχουμε τις προθεσμίες.
Για τα ΙΚ.ΔΡ.-Φ.Ι. ο Πρόεδρος Στ. Βασίλαρος και τα Μέλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά με το Φεστιβάλ Ικαρίας

Νέα - Ανακοινώσεις

Εκδόσεις

Άρθρα