O Δρ Σταύρος Λομβαρδάς ανέλαβε επίσημα την έδρα στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Τα ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια, ενημερώνουν τα μέλη και τους φίλους, ότι ο Δρ Σταύρος Λομβαρδάς ανέλαβε επίσημα την έδρα στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Αγαπητέ Σταύρο μαζί με την οικογένειά σου, τόσο εμείς όσο και οι φίλοι, σου ευχόμαστε υγεία και συνεχή πρόοδο.

Παραθέτουμε, σε μετάφραση από τον φίλο ενδοκρινολόγο και Καθηγητή Δημήτρη Αδαμόπουλο τον οποίο ευχαριστούμε, τον λόγο που εκφώνησε η Κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου Columbia Katrina Armstrong κατά την  επίσημη τελετή.     

        

 

 

 

 

 

«Είμαι ευτυχής να σας ανακοινώσω ότι ο Δρ Σταύρος Λομβαρδάς, θα υπηρετήσει ως κάτοχος της Έδρας στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής αρχίζοντας την θητεία του φέροντας τον τίτλο του κατόχου της Έδρας P. Roy Vangelos. 

Ο Δρ Λομβαρδάς είναι ο καθηγητής Florence και Herbert Irvine της Βιοχημείας και Βιοφυσικής του Παν/μίου Κολούμπια και Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Mortimer B. Zuckerman για Mind, Brain and Behavior. Η Έναρξη της θητείας του θα αρχίσει από 1η Ιανουαρίου 2023. 

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Δρα Λομβαρδά επικεντρώνεται στους γονιδιακούς μηχανισμούς επιλογής του γονιδίου του οσφρητικού υποδοχέα και την διαπίστωση των μοριακών αρχείων της γονιδιακής οργάνωσης σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις υγείας. 

Τα επιτεύγματά του αναγνωρίσθηκαν από πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, περιλαμβανομένων του βραβείου Vilcet για την Δημιουργική Προοπτική, το βραβείο του Νέου Ερευνητή για την μελέτη της Όσφρησης, την διάκριση με το Mcknight Award και την HHMI Faculty Επιστημονική Επιβράβευση. 

Ο Σταύρος έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα (PhD) στην Βιοχημεία και την Μοριακή Βιοφυσική από το Κολούμπια, έμεινε εκεί για τις  μεταδιδακτορικές σπουδές του ως κάτοχος της υποτροφίας Helen Hay Whitney στο εργαστήριο του Dr Richard  Axel, όταν ανακάλυψε ένα νέο μηχανισμό γονιδιακής ρύθμισης μέσω διαχρωματοσωμιακών γονιδιακών διαδρομών. Άρχισε την ανεξάρτητη ερευνητική καριέρα του στο  Νοσοκομείο California-San Francisco και προσελήφθη ξανά στο Κολούμπια το 2014 από τον Dr Tom Maniatis, έναν από τους επιστημονικούς του ήρωες και μέντορες.

Έδρα τριών κατόχων βραβείου Νόμπελ,  πολλών μελών της U.S. Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και διαφόρων ΗΗΜΙ ερευνητών. Το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής είναι διάσημα για την ανακάλυψη νέων επιστημονικών γνώσεων και για την διεθνή πρωτοπορία του. 

Το ότι είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τον Σταύρο, ένα δικό μας παιδί, ως κάτοχο έδρας, ένα αυτόχθονο ταλέντο που ολοκλήρωσε το διδακτορικό του  δίπλωμα σε αυτό το Τμήμα προ 20 ετών, είναι εξαιρετικό και απόλυτα ταιριαστό αλλά και μια πηγή υπερηφάνειας για όσους εμπλέκονται. 

Αποτελεί ελπίδα μου ότι οι βαθιές διανοητικές ρίζες του Σταύρου στο επιστημονικό περιβάλλον του CUIMC και στο Ινστιτούτο Zuckerman θα  αποτελέσουν ένα μηχανισμό, που θα γκρεμίσει τους φράχτες που χωρίζουν τις διάφορες επιστημονικές κοινότητες, Τμήματα και Κέντρα εντός του CUIMC και θα δημιουργήσει ένα πιο ομοιογενές ερευνητικό περιβάλλον μεταξύ των Πανεπιστημιακών μας χώρων. 

Θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω τον Δρα Art Palmer, για την προσφορά του, ως προσωρινού υπευθύνου, μετά την ολοκλήρωση το 2018 της υποδειγματικής εννεαετούς θητείας του, τον κατά την δεύτερη μικρότερη θητεία του σε αυτό τον ρόλο, όχι μόνο οδήγησε το Τμήμα με ικανότητα εν μέσω της πανδημίας, αλλά πέτυχε να στρατολογήσει τέσσερα ικανά μέλη εις το τμήμα και να διευρύνει την ομάδα. Ειδική αναγνώριση και ευγνωμοσύνη ανήκουν επίσης στην Δρα Laura Landweber, που διευκόλυνε τις προσπάθειες πρόσληψης των μελών αυτών και ενίσχυσε σημαντικές λειτουργίες του Τμήματος ενώ υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος.

Ουδεμία αξιολόγηση της ηγεσίας του Τμήματος θα ήταν πλήρης χωρίς την αναγνώριση του Δρα P. Roy Vangelos, μοναδικού ευεργέτη, του οποίου η γενναιόδωρη προσφορά, το 2017, του Precision Medicine Initiative και του Roy και Diana Vagelos Basic Science Research Fund, κατέστησαν δυνατές μερικές σημαντικές προσλήψεις στο Τμήμα, αγορά εξοπλισμού, όπως μια μεγάλη επέκταση των οργάνων κρύο-ΕΜ απεικόνισης και την γενική ενίσχυση των υποδομών έρευνας του Τμήματος. Ως πρωτοπόρος στις στοχευμένες μοριακές προσεγγίσεις στην δημιουργία φαρμάκων, ο Δρ Vagelos υπήρξε μέντορας και σύμβουλος σε πολλά μέλη του Τμήματος, περιλαμβανομένου του Δρα Λομβαρδα, πρώτου καθηγητού της έδρας Vagelos. Επίσης πρέπει να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω τα λοιπά μέλη του συμβουλίου της έρευνας Emmanuelle Passegue, PhD, και Rodney J. Rothstein, PhD και τους υπόλοιπους συναδέλφους της ομάδας, που γενναιόδωρα συνεισέφεραν από τον χρόνο τους και την πολύτιμη κρίση τους, στην διαδικασία της έρευνας.

Οφείλουμε, επίσης,  ευγνωμοσύνη σε έκαστο από τους οδηγούς και πολλούς άλλους που έφεραν το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής στο σημερινό επίπεδο και αναμένουμε ένα λαμπρό μέλλον υποσχόμενο από την ενεργητικότητα, δημιουργικότητα και προσήλωση του Δρα Λομβαρδά.

Παρακαλώ, ελάτε μαζί να δώσουμε τα συγχαρητήρια στον Σταύρο και τις Ευχές μας στην καινούρια του αποστολή, ως επικεφαλής του Τμήματος».      

 

         

Katrina Armstrong, M.D.  

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *