“Με τα δικά μου φτερά” 1ο Φεστιβάλ ποιητικής, θεατρικής γραφής και πράξης από τα Ικαριακά δρώμενα, στην Ικαρία 25 με 28 Αυγούστου 2023.

 

 

 

 

 

 

 

“Με τα δικά μου φτερά”

1ο Φεστιβάλ ποιητικής, θεατρικής γραφής και πράξης από τα Ικαριακά δρώμενα, στην Ικαρία 25 με 28 Αυγούστου 2023.

Το Φεστιβάλ Ικαρίας και τα Ικαριακά Δρώμενα οργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ «Με τα δικά μου φτερά», ένα 4ήμερο ποιητικής – θεατρικής γραφής και πράξης. Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας γινόμαστε όλοι μαζί μια ομάδα και γράφουμε, δημιουργούμε ιστορίες και ποιήματα με έμπνευση και αφετηρία το νησί. Ταυτόχρονα αλληλεπιδρούμε, παίζουμε και τις αναπαριστούμε στη σκηνή. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε μαθητές, σπουδαστές, ηθοποιούς, θεατρολόγους, ποιητές, συγγραφείς, αλλά και σε όλους τους φίλους της τέχνης που τους αρέσει η γραφή, η ποίηση και το θέατρο. Οι συμμετέχοντες είτε έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα είτε όχι, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να πειραματιστούν, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για τις τέχνες και την ελευθερία, όπως η ικαριώτικη φιλοξενία και αλληλεγγύη. Επίσης θα εμβαθύνουν στον δρόμο της γραφής που τους αρέσει και στο πέρασμα στη θεατρική πράξη ή στην ποιητική σύνθεση. Το φεστιβάλ υποστηρίζει και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα. Όλα τα άτομα είναι ευπρόσδεκτα, η συμβολή τους εκτιμητέα και μαζί θα συν-δημιουργήσουμε μια μεγάλη καλοκαιρινή παρέα.

Εργαστήρια:

Για 4 μέρες οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρακολουθήσουν το/τα εργαστήριο/α της επιλογής τους. Τα εργαστήρια, διάρκειας τριών ωρών το καθένα, θα διεξάγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ με διαλείμματα και τις 4 ημέρες εναλλάξ, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες που επιθυμούν (και φυσικά το συστήνουμε!) να μπορούν να παρακολουθήσουν και τα τρία κάθε μέρα. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα.

  • Πέννυ Μηλιά Εργαστήριο ποίησης “Η πτήση και η καταβύθιση”:

Μέσα από δοσμένες και ελεύθερες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, πάντα με ελεύθερο πνεύμα και πνοή, θα πάρουμε από το περιβάλλον, το νησί και την ομάδα και θα δώσουμε αφορμές ο ένας στον άλλον για μια πτήση αλλά και καταβύθιση στο σύμπαν της ποίησης και θα απολαύσουμε την ικανότητα μας για άσκηση και δοκιμές στην ποιητική μας φωνή, πρωτόβγαλτη ή εξασκημένη, όπου μας πάει, το καθέν@ “με τα δικά του φτερά”. Οι ανάγκες και το προφίλ των συμμετεχόντων θα διαμορφώσουν τελικά το εργαστήριό μας. Περιμένω τις συμμετοχές σας και το δείγμα γραφής σας.

  • Δημήτρης Φούτσιας – Θεατρική Γραφή “Με τα δικά μου φτερά”:

Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο πρωτότυπο και ξεχωριστό; Ποιες ιστορίες θέλουμε να πούμε και δεν είχαμε το θάρρος μέχρι τώρα να τις αποθέσουμε στο χαρτί; Πως αυτές οι ιστορίες αφορούν το σήμερα και ποια σύνδεση έχουν με την εποχή μας; Αντλώντας έμπνευση από το νησί και την ενέργειά του, ξεχνώντας την αίσθηση του χρόνου, σε ένα κύκλο εμπιστοσύνης αφηνόμαστε και ξεδιπλώνουμε τον δημιουργικό μας εαυτό. Με δημιουργικές ασκήσεις φτιάχνουμε μικρά θεατρικά μονόπρακτα και διαβάζουμε τα έργα μας αξιοποιώντας τη δύναμη της ομάδας και του brainstorming. Ταυτόχρονα εμβαθύνουμε σε βασικά εργαλεία της γραφής και του θεάτρου και βλέπουμε ποια είναι εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που κάνουν ένα έργο να έχει παλμό, να επιδρά στο νου και στο συναίσθημα και να θεωρείται ολοκληρωμένο ώστε να βρεθεί παραστάσιμο στη σκηνή.

  • Κατερίνα Σταθοπούλου Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός “Από το χαρτί, στη σκηνή”:

Με ποιον τρόπο η γραφή παίρνει ζωή και γίνεται πράξη επί σκηνής; Πώς μια ιδέα γίνεται “παραστάσιμη”; Τα κείμενα “μιλιούνται”, οι χαρακτήρας “ζωντανεύουν”. Θα συμπλεύσουμε σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι, είτε βρισκόμαστε στην πλευρά του συγγραφέα/ποιητή, είτε στην αντίπερα όχθη, του ηθοποιού. Πυροδοτική αφετηρία αποτελεί ο λόγος – προφορικός και γραπτός, οι ασκήσεις γραφής που θα διεξαχθούν καθώς και έργα κλασικών/νέων συγγραφέων. Για όχημα θα έχουμε το σώμα, την αναπνοή του, τη φυσική ροή των κινήσεων, το ρυθμό του, το βάρος και τον όγκο του στο χώρο. Καταλύτης θα είναι η φαντασία και το μοναδικό πρίσμα, μέσα από το οποίο βλέπει κανείς ένα κείμενο. Θα δούμε σιγά σιγά τους χαρακτήρες να αναπνέουν, να σκιρτούν και να δρουν επί σκηνής.

Διαδικασία Συμμετοχής:

  • Στο θέμα: Να αναγράφεται «Αίτηση συμμετοχής για το 1ο φεστιβάλ Με τα δικά μου φτερά – Ονοματεπώνυμο».
  • Στο σώμα: Να παραθέσετε ένα μικρό δείγμα γραφής ή απόσπασμα (θέατρο ή περίληψη ή διήγημα) μέχρι 300 λέξεις ή ένα ποίημα μέχρι 30 στίχους. Να αναφέρετε ονομαστικά σε ποιο/ποια εργαστήρια επιθυμείτε να συμμετέχετε. Στο τέλος να αναφέρετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (τηλέφωνο, email).
  • Επίσης επισυναπτόμενο ένα συνοπτικό βιογραφικό σας.
  • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής 17 Αυγούστου.

 

  • Η επιλογή θα γίνει από τους εισηγητές και μέχρι τις 18 Αυγούστου θα ενημερώνονται άμεσα όσοι επιλέγονται για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προγραμματισμού του ταξιδιού. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να κάνουν κατάθεση ενός συμβολικού αντιτίμου για την κατοχύρωση θέσεως.

Επιγραμματικά:

Διοργάνωση: Ικαριακά Δρώμενα και Φεστιβάλ Ικαρίας.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο πολιτισμού, καθώς τα Ικαριακά

Δρώμενα και το Φεστιβάλ Ικαρίας είναι εγγεγραμμένα στην Πύλη πολιτιστικών

φορέων.

Ηλικία συμμετεχόντων: 16 μέχρι 116.

Κόστος: Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την κατοχύρωση θέσης χρειάζεται η καταβολή συμβολικού αντιτίμου. Λεπτομέρειες θα δοθούν στο email σε όσους επιλεχθούν. Μπορείτε να επιλέξετε να συμμετέχετε σε ένα, σε δυο ή και στα τρία εργαστήρια για συνολικότερη εμπειρία της δράσης. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες παρακαλούμε να είστε σίγουροι ποια εργαστήρια σας ενδιαφέρουν και για την παρακολούθησή τους.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

  • Αρχή φεστιβάλ: Παρασκευή 25 Αυγούστου.

(Φροντίστε να είστε μια μέρα νωρίτερα στο νησί)

  • Τελευταία ημέρα φεστιβάλ – Γιορτή κλεισίματος: Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο.

Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες επί 4 ημέρες.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία: Στο email : ikariaftera@gmail.com

*Μετά το πέρας των εργαστηρίων πρόθεση των Ικαριακών Δρώμενων είναι να επιμεληθούν την έκδοση ενός αναμνηστικού λευκώματος.

Εισηγητές:

Η Πέννυ Μηλιά γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι ποιήτρια, συγγραφέας, performer και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2007) και την Ένωση Συγγραφέων – Λογοτεχνών Ευρώπης (2009) για την ποίησή της και από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας (2017) για το θεατρικό της έργο «Ισπανικό καλοκαίρι» (εκδ. Κάπα Εκδοτική, 2019), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο Μπιπ (Αθήνα, 2019). Ποιήματά της εκδόθηκαν στα συλλογικά έργα «Ομάδα από ποίηση» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2010) και «Υπέρ ονειρίας» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2012). Η ποιητική της συλλογή «Μετά τη φωτιά/After the fire» (εκδ. Κάπα Εκδοτική, 2022) εκδόθηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά, με έργα επαυξημένης πραγματικότητας από την Άννα Μελή. Καλεσμένη ομιλήτρια στο συνέδριο Performance 2022 του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα “Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις για τo Performance writing“, στο Συμπόσιο “The art and design of XR” (Extendedreality) (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση) με θέμα το βιβλίο ποίησης “Μετά τη φωτιά-After the fire” και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας “TECHNO-LOGIA, κόμβος διάδοσης της έρευνας για την τέχνη και την τεχνολογία με θέμα “Τα νέα μέσα στην τέχνη”. Συμμετοχή στην έκθεση “Ψηφιακή τέχνη, ένας νέος κόσμος”PROJECT 2 ATHENS Contemporary Space με το “Μετά τη φωτιά-After the fire“, με την PerformanceAmetamorphosis?” της ANIMATERRA group στα ROOMS Kappatos art gallery και ως real time interactive performancewriter στο Xouth Festival, Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής, ανάλυσης κειμένου, υποκριτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρχαίο δράμα (Ορέστεια, Τρωάδες, Θεσμοφοριάζουσες), σε θεατρικούς μονολόγους, devised performance και συγγραφικές και μουσικές παραστάσεις. Το διήγημά της “Από το δάσος” βρίσκεται στον συλλογικό τόμο «Η φωνή της» (εκδ. Καστανιώτης, 2023). Το θεατρικό της έργο «Η Αντιγόνη, οι ξένοι και η φωτιά» διακρίθηκε και παρουσιάστηκε σε αναλόγιο στο θέατρο Vault (2023) και στο Φεστιβάλ Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων “WE ARE ALL DIFFERENT” στην Οξφόρδη και το Λονδίνο.

Ο Δημήτρης Φούτσιας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος. Σπούδασε τηλεπληροφορική με ειδίκευση στο web design και εκπαιδεύτηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Θεατρικά του έργα έχουν βραβευτεί και έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες θεατρικές σκηνές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμμετείχε στο 1ο στούντιο θεατρικής γραφής του Εθνικού θεάτρου (2015) όπου παρέδωσε το έργο του «Ευχαριστήριος Λόγος» και έχει τελειώσει την εκπαίδευση Playback Θεάτρου (αφήγηση ιστοριών με σωματικό θέατρο) στη σχολή Παλμός. Το θεατρικό του έργο «Meatball» (Κάπα Εκδοτική, 2020) διακρίθηκε στο εργαστήριο νέων θεατρικών συγγραφέων (ΕΝΘΕΣΥ) και ανέβηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το 2019 και στο θέατρο Αλίκη το 2020 στην ανανεωμένη του εκδοχή «Meatball #okeftes». Τη χειμερινή σεζόν του 2023 θα ανέβει σε δυο νέες παραγωγές στην Κύπρο και στη Θεσσαλονίκη. Το θεατρικό του έργο, «Το χιόνι στα δόντια μου» (Εκδόσεις Άπαρσις, 2022) βραβεύτηκε σε φεστιβάλ για νέες θεατρικές φωνές υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας και παρουσιάστηκε στο θέατρο Vault. Το 2023 παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων «We are all Different” στην Οξφόρδη στο Simpkin’s Lee Theatre και έπεται η παρουσίαση του στο Λονδίνο. Το θεατρικό του έργο ο «Ουρανός κατακούτελα» διατίθεται στο διαδίκτυο και στη σελίδα του κέντρου ελληνικών σπουδών του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. Έχει γράψει συνολικά 10 θεατρικά έργα και ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση. Ως σκηνοθέτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Plasters όπου και σκηνοθέτησε τρία έργα του: 1) «Ριγκολιός το ταξίδι μιας ρίγας», (Βραβείο κοινού στο 2o Handmade n Recycled Festival) Φάμπρικα – Θέατρο Παραμυθίας, 2014 – 16). 2) «Patroclus’s Anatomy», Bios -14η ημέρα, 2016. 3) «Ευχαριστήριος Λόγος», Εμπρός, 2017. Έργα του χουν παρουσιαστεί ως αναλόγια σε δική του σκηνοθεσία σε διάφορα θέατρα (Σφενδόνη, Μπιμπ, Vault, κ.α.). Επίσης έχει εργαστεί στο θέατρο Τέχνης ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευριπίδης» σε σκηνοθεσία Κ. Χατζή και μουσική Γ. Κουμεντάκη. Ως ηθοποιός: 1) Επί Κολωνό, Θέατρο Εμπρός, Φάμπρικα, Παραμυθίας, «Ριγκολιός το ταξίδι μιας ρίγας», Ομάδα Plasters. 2) Bob festival – Φεστιβάλ Πειραιώς, «Στην Πυρά», σκην. Φ. Τσαρδούνη. 3) Κηποθέατρο Ζωγράφου, «Όνειρο Θερινής νυκτός», σκην. Θ. Εσπίριτου. 4) Πολυχώρος Βρυσάκι, «Φεστιβάλ παραμυθιού», σκην. επιμ. Β. Μαυρογεωργίου. 5) Fringe FestivalVault, «Κινέζικος Μύθος», σκην. Ομάδα συνύπαρξης κ.α. Διδάσκει θεατρική γραφή σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και σχολές υποκριτικής (Θέατρο των αλλαγών) και είναι εμψυχωτής σε θεατρικές ομάδες.

Η Κατερίνα Σταθοπούλου είναι ηθοποιός, συγγραφέας και νομικός. Γεννήθηκε στην γκρίζα και πολύβουη Αθήνα, όπου ζει σήμερα, όμως κατάγεται από τις πορτοκαλιές του Άργους και τους αμπελώνες της Πάφου. Πτυχιούχος Νομικής ΔΠΘ, διπλωματούχος Δραματικής σχολής «Μοντέρνοι Καιροί», τελειόφοιτη Αγγλικής φιλολογίας ΕΚΠΑ, καθώς και απόφοιτη της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία (εισηγητές : Θανάσης Τριαρίδης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης). Συνεργασίες: Θέατρο Faust “Lebensraum” του Θ. Τριαρίδη σκην. Γ. Σερεμέτη, φωτ. Κ. Φιλίππογλου, Ίδρυμα Κακογιάννη «Η Αρρώστια της Νιότης» σκην. Κοραή Δαμάτη, Ξουθ Φεστιβάλ της ΑΣΚΤ, επιβλέπων Μάνθος Σαντοριναίος, Θέατρο Βαφείο «Οι Στρουθοκάμηλοι», Bob Festival, Πειραιώς 260, Τρένο στο Ρουφ, Θέατρο Παραμυθίας, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Topolovgrant Festival κ.α. Κινηματογράφος (ως σεναριογράφος και ηθοποιός): “Ceremonia Sagrada”, ταινία μικρού μήκους, σκην. Ανδρέας Παπαδόπουλος, βραβευμένη από Cinematography Awards, Amsterdam και 12th International Film Festival of Larissa. Σεμινάρια: συγγραφής μυθιστορήματος με τον Στρατή Χαβιαρά και μετάφρασης με την Margaret Wesseling στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard, Masterclass στην Ανάλυση κειμένου και Υποκριτική με τον Ανδρέα Μανωλικάκη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, 3ο εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων (ΕΝΘΕΣΥ) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 5ο Εργαστήριο Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής με τον Θανάση Τριαρίδη, Υποκριτική στην Κάμερα με την Πηγή Δημητρακοπούλου, Θέατρο ΙΣΟΝ. Τα θεατρικά της έργα διατίθενται στο διαδίκτυο, ελεύθερα προς ανάγνωση: “Harmony – Η Ανταρσία των Κεφαλιών” στο triaridis.com και στο playground.gr, “Η Μελλοθάνατη Κλειτορίδα” και “Χτύπο στο Χτύπο” στο poreiatheatre.com.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *